Källkritik i fokus

Datum
Plats
Datum
Tid
Pris
Stockholm, Hotel Birger Jarl Konferens
2 maj 2019
09:00-16:00
1.995 kr

Boka senast 31 mars 2019: 1 995 kr exkl. moms
Ordinarie pris fr.o.m. 1 april 2019: 2 495 kr exkl. moms

På konferensen medverkar:

Nina Rung, kriminolog
Johan Waara, universitetsadjunkt
Hugo Ewald, journalist
Åsa Wikforss, professor

Konferensen berör bland annat:

• Avslöja nätets falska påståenden – praktiska verktyg och inspirerande metoder.
• Källkritik är viktigt, men hur är det med källtillit?
• Är det sant eller inte? Vilka psykologiska faktorer påverkar hur vi människor ser på given information?
• Grooming och falska avsändare - hur kan sexuella övergrepp förebyggas genom källkritiskt förhållningssätt?

Torsdag 2 maj 2019

08.30 Registrering med kaffe och smörgås

09.00 Vad är sanning? – Den psykologiska mekanismens påverkan.
Att särskilja fakta från falsk information kan vara svårt och en rad psykologiska mekanismer påverkar hur vi ser på vad som är sant och inte. Redan från tidig ålder sköljs vi över med data genom mediebruset som måste sorteras i lögner, tyckande, tro och faktisk data. Vilka psykologiska faktorer avgör hur vi tänker och sorterar informationen?

Johan Waara, leg. psykolog med lång erfarenhet av kliniskt arbete med olika patientgrupper. Johan är även universitetsadjunkt vid Uppsala universitet på institutionen för psykologi där han har bakgrund som studierektor.


10.00 Förmiddagskaffe


10.30 Källtillit – hitta och lita på de seriösa källorna

I ett alltmer splittrat och opålitligt informationssamhälle är vi ständigt utsatta för desinformation av olika slag – falska nyheter, propaganda och vetenskapliga myter. Faktagranskarna ligger alltid ett steg efter och när människor väl tror det falska har de ofta svårt att ändra sig. En allt viktigare uppgift för skolan är därför att förebygga att eleverna tar till sig desinformation. Men vilka faror finns med att ständigt misstänka källor? En lika stor uppgift är att lära eleverna källtillit – förmågan att hitta, och lita på, de seriösa källorna.

Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet. Åsa är författare till ”Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender” samt medförfattare till ”Fejk, filter och faktaresistens : hotar sociala medier demokratin?”.

11.30 Lunch


12.30 Så avslöjar du nätets falska påståenden

I dagens samhälle kan falsk information, rykten och vandringssägner via sociala medier få en större och snabbare spridning än någonsin tidigare. Men det är egentligen ganska enkelt att lära sig avslöja och känna igen de falska påståendena. Ta del av en föreläsning som kombinerar teori och praktik med konkreta exempel på hur du kan använda dig av roliga och inspirerande metoder för att uppmana till ökad källkritik hos eleverna.

Hugo Ewald är journalist och faktaredaktör på Dagens Nyheter och var tidigare redaktör för tidningen Metros Viralgranskaren.

14.00 Eftermiddagskaffe


14.30 Förebygg sexuella trakasserier genom källkritiskt förhållningssätt

Utan källkritiskt förhållningssätt kan våra elevers möten med främlingar på internet upplevas som oskyldiga. Men de kan leda till sexuella trakasserier och övergrepp. Ta del av en föreläsning som uppmärksammar riskerna och vilka preventiva åtgärder du kan arbeta med i din undervisning.

Nina Rung, kriminolog, föreläsare och debattör. Nina har arbetat med frågor om sexuellt våld och prevention under flertalet år. Nina är utsedd till svensk expert inom EU-projektet Judex+ som tillsammans med fem andra EU-länder syftar till implementeringen av ett barnvänligare rättssystem vid sexuella övergrepp.


16.00 Konferensen avslutas


Övrig information:

Datum & plats
2 maj 2019
Hotel Birger Jarl, ingång Birger Jarlsgatan 61 A, Stockholm

För vem?
Konferensen vänder sig till dig som undervisar på grundskolan eller gymnasiet. Den kan även vara intressant för dig som är skolbibliotekarie eller skolledare.

Vägbeskrivning
Från Stockholms central når du Hotel Birger Jarl till fots på 15–20 minuter, alternativt via taxi eller tunnelbana. Taxistation finns utanför centralstationens huvudingång medan tunnelbanan ligger på bottenplan. Ta grön tunnelbanelinje mot Hässelby, stig av på station Rådmansgatan, utgång Tegnérgatan. Följ Rådmansgatan ca 200 meter, ta därefter vänster på Tulegatan där Hotel Birger Jarl ligger på höger sida. Konferensavdelningen har adress Birger Jarlsgatan 61 A, men man kan även gå via hotellets huvudentré.

Pris
Boka senast den 31 mars 2019
Betala 1 995 kr exkl. moms

Ordinarie pris 2 495 kr exkl. moms
Gäller fr.o.m. 1 april 2019

I konferensprogrammet ingår förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe samt dokumentation.

Anmälan
Anmälan görs på www.skolporten.se/anmalan
När du anmält dig får du en bekräftelse direkt via e-post. Om du inte får en bekräftelse, kontrollera gärna din skräpkorg då vissa mail fastnar i spamfilter.

Avbokning
Anmälan är bindande. Avbokar du tidigare än 30 dagar före konferensen återbetalas fakturerad deltagaravgift minus en administrativ avgift på 500 kr. Avbokas platsen senare än 30 dagar före konferensens datum sker ingen återbetalning. Deltagarplatsen kan överlåtas till en kollega.

Logi
Skolportens kunder har rabatterad logipris på följande hotell i tre olika prisklasser. Hotellen har gemensam bokning så var tydlig med vilket hotell du önskar bo på. För rabatterat pris, ange kod SKOL.

Hotel Birger Jarl – Tulegatan 8
Mer information om hotellet: www.birgerjarl.se
Boka via epost: bokning@birgerjarl.se eller tel 08-674 18 10
För rabatterat pris, ange kod SKOL

Hotel Tegnerlunden – Tegnerlunden 8
Mer information om hotellet: www.hoteltegnerlunden.se
Boka via epost: bokning@hoteltegnerlunden.se eller tel 08- 674 18 10 
För rabatterat pris, ange kod SKOL

Hotel Micro – Tegnerlunden 8
Mer information om hotellet: www.hotelmicro.se
Boka via epost: bokning@hotelmicro.se eller tel 08- 674 18 10
Ange kod SKOL

Vi reserverar oss för eventuella lokal- eller programändringar.

Frågor om programmet:
Mariam Gorji 08-562 268 16
mariam.gorji@skolporten.se