Källkritik i fokus

Datum
Plats
Datum
Tid
Pris
Stockholm, Hotel Birger Jarl Konferens
28 jan 2020
09:00-16:00
2.495 kr

Pris
Pris t.o.m. 31 december 2019: 2 495 kr exkl. moms
Ordinarie pris fr.o.m. 1 januari: 2 995 kr exkl. moms

På konferensen medverkar:

Emma Frans, Karolinska Institutet
Ester Pollack, Stockholms universitet 
Hugo Ewald, Dagens Nyheter
Roger Thuring, Nya Elementar

Konferensen berör bland annat:

• Avslöja nätets falska påståenden – praktiska verktyg och inspirerande metoder.
• Hur källkritisk är nyhetsmedia?
• På vilket sätt behöver undervisningen om källkritik uppdateras?
• Att skilja vetenskap från trams. 


Tisdag 28 januari

08.30 Registrering med kaffe och smörgås

09.00 Weibull 2.0 – eller ledtrådar till en uppdaterad undervisning om källkritiskt förhållningssätt
Det har alltid varit viktigt att kunna förhålla sig till och värdera information. Digitaliseringen leder dock till delvis nya utmaningar, vilket gör att undervisningen måste uppdateras. Vilken undervisning krävs för att rusta dagens elever med källkritiska verktyg som gör dem beredda att verka i samtidens informationsflöden? Med avstamp i historieprofessorn Lauritz Weibulls källkritiska verktygslåda fördjupar vi oss i källkritikens kärna och vad det innebär i en digital värld.

Roger Thuring är biträdande rektor på Nya Elementar i Stockholm. Roger arbetade tidigare på Skolinspektionen där han skrev rapporten Undervisning om källkritiskt förhållningssätt i svenska och samhällskunskap. Roger är legitimerad lärare i svenska och samhällsorienterade ämnen med flerårig erfarenhet av undervisning i grundskolan.

10.10 Förmiddagskaffe

10.40 Att skilja vetenskap från trams
I tider av alternativa fakta, fejknyheter och halvsanningar kan flera dagar om året upplevas som första april. Hur ska vi navigera i landskapet som ena dagen säger att gummibjörnar innehåller narkotika och andra dagen att glassätande orsakar drunkningsolyckor? Ta del av en föreläsning där du får vetenskapskoll och klarhet i hur du kritiskt tolkar nyhetsflöden och påståenden från bekanta.

• Hur avgör du vad som är vinklade nyheter och rena påhitt?
• Är vetenskapliga rön ens vetenskapliga?
• Få vetenskapskoll för att förstå hur fakta, och påstådda fakta, ska bedömas.

Emma Frans, doktor i epidemiologi, är forskare vid Karolinska institutet och vetenskapsskribent på Svenska Dagbladet. Emma har skrivit boken Larmrapporten – Att skilja vetenskap från trams och har i sociala medier skapat sig en stor plattform där hon förmedlar kritiskt tänkande och ett vetenskapligt förhållningssätt. Hon tilldelades Stora Journalistpriset 2017 i kategorin Årets Röst och utsågs både 2017 och 2019 till Årets folkbildare. Sommaren 2019 debuterar hon som sommarvärd i Sommar i P1.

11.40 Lunch

12.40 Så avslöjar du nätets falska påståenden    
I dagens samhälle kan falsk information, rykten och vandringssägner via sociala medier få en större och snabbare spridning än någonsin tidigare. Men det är egentligen ganska enkelt att lära sig avslöja och känna igen de falska påståendena. Ta del av en föreläsning som kombinerar teori och praktik med konkreta exempel på hur du kan använda dig av roliga och inspirerande metoder för att uppmana till ökad källkritik hos eleverna.

Hugo Ewald är journalist och faktaredaktör på Dagens Nyheter och var tidigare redaktör för tidningen Metros Viralgranskaren.

14.10 Eftermiddagskaffe

14.40 Hur källkritisk är nyhetsmedia?
De etiska normerna om sannfärdighet och verklighetsförankring är en värdegrund för nyhetsmediernas rapportering. Vidare är redaktionernas förmåga till källkritik avgörande för journalistikens innehåll och kvalitet. Detta skiljer journalistiska medier med utgivaransvar från globala plattformar och sociala nätverk där felinformation och lögn kan spridas lika snabbt som sanning. Ta del av resultat från en aktuell svensk studie som analyserar och diskuterar källkritik i relation till journalistikens och nyhetsmediernas uppgifter och utmaningar. Behöver nyhetsmedias användning av källor och källmaterial förbättras?

Ester Pollack är professor i journalistik vid Stockholms universitet. Tillsammans med Sigurd Allern är hon författare av boken Källkritik! Journalistik i lögnens tid (2019).

16.00 Konferensen avslutas


Övrig information:

Datum & plats
28 januari 2020
Hotel Birger Jarl, ingång Birger Jarlsgatan 61 A, Stockholm

För vem?
Konferensen vänder sig till dig som undervisar på grundskolan eller gymnasiet. Den kan även vara intressant för dig som är skolledare.

Vägbeskrivning
Från Stockholms central når du Hotel Birger Jarl till fots på ca 20 minuter, alternativt via taxi eller tunnelbana. Taxistation finns utanför centralstationens huvudingång medan tunnelbanan ligger på bottenplan. Ta grön tunnelbanelinje mot Hässelby, stig av på station Rådmansgatan, utgång Tegnérgatan. Följ Rådmansgatan ca 200 meter, ta därefter vänster på Tulegatan där Hotel Birger Jarl ligger på höger sida. Konferensavdelningen har adress Birger Jarlsgatan 61 A, men man kan även gå via hotellets huvudentré.

Pris
Boka senast den 31 december 2019
Betala 2 495 kr exkl. moms

Ordinarie pris 2 995 kr exkl. moms
Gäller fr.o.m. 1 januari 2020

I konferensprogrammet ingår förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe samt dokumentation.

Anmälan
Anmälan görs på www.skolporten.se/anmalan
När du anmält dig får du en bekräftelse direkt via e-post. Om du inte får en bekräftelse, kontrollera gärna din skräpkorg då vissa mail fastnar i spamfilter.

Avbokning
Anmälan är bindande. Avbokar du tidigare än 30 dagar före konferensen återbetalas fakturerad deltagaravgift minus en administrativ avgift på 500 kr. Avbokas platsen senare än 30 dagar före konferensens datum sker ingen återbetalning. Deltagarplatsen kan överlåtas till en kollega.

Logi
Skolportens kunder har rabatterad logipris på följande hotell i tre olika prisklasser. Hotellen har gemensam bokning så var tydlig med vilket hotell du önskar bo på. För rabatterat pris, ange kod SKOL.

Hotel Birger Jarl – Tulegatan 8
Mer information om hotellet: www.birgerjarl.se
Boka via epost: bokning@birgerjarl.se eller tel 08-674 18 10
För rabatterat pris, ange kod SKOL

Hotel Tegnerlunden – Tegnerlunden 8
Mer information om hotellet: www.hoteltegnerlunden.se
Boka via epost: bokning@hoteltegnerlunden.se eller
tel 08- 674 18 10. För rabatterat pris, ange kod SKOL

Hotel Micro – Tegnerlunden 8
Mer information om hotellet: www.hotelmicro.se
Boka via epost: bokning@hotelmicro.se eller tel 08- 674 18 10
Ange kod SKOL

Vi reserverar oss för eventuella lokal- eller programändringar.

Frågor om programmet:
Mariam Gorji 08-562 268 16
mariam.gorji@skolporten.se