<- Tillbaka

Expertutbildning - Introduktion till METS


En halvdags-utbildning för dig som vill veta mer om digitala paket och standarden METS som används för detta. Utbildningen ger en introduktion till de-facto standarden METS (Metadata Encoding & Transmission Standard) som används för att hålla ihop digitala informationspaket. Du behöver inte vara it-tekniker eller programmerare, men det är bra om du är intresserad av digitalt bevarande. Du får ut mest av utbildningen om du till exempel har erfarenhet av att göra uttag ur ett system.

Utbildningsmaterialet är på engelska men presentationen genomförs på svenska. Du får ut mest av träffen om du till exempel har erfarenhet av att göra uttag ur ett system.

UTBILDNINGEN HÅLLS VIA WEBBEN OCH ÄR ÖPPEN FÖR EXTERNA DELTAGARE.

Deltagaravgift är 1400 kr/deltagare för förbundsmedlemmar och 3500 kr/deltagare för externa.

Målgrupp

Du som vill veta mer om digitala paket och standarden METS som används för detta. Du behöver inte vara it-tekniker eller programmerare, men det är bra om du är intresserad av digitalt bevarande. Om du har någon kontakt i ditt arbete med specialitet inom området digitalt bevarande så kan det vara bra att skicka vidare inbjudan även till den personen!

Innehåll

Innehåll

På introduktionen till METS kommer du att bli introducerad till den standard som använd för digitalt bevarande.

Observera att materialet är på engelska men presentationen genomförs på svenska. Du får ut mest av träffen om du till exempel har erfarenhet av att göra uttag ur ett system.

Planerat innehåll:

  • Vad är paket?
  • Vad är METS?
  • Varför ska vi använda METS?
  • Elementbeskrivning på hög nivå
  • Sammanfattning

Hålltider:

12.30 Mötet öppnar. Den första halvtimmen är till för att ansluta till mötet. Anslut i god tid. Mötesledare börjar släppa in senast en kvart innan kursstart.

13.00 Introduktion och presentation av deltagare

13.30 Eftermiddagspass

15.30 senast, avslutas dagen

Föreläsare

Karin Bredenberg är Sydarkiveras metadatastrateg och ansvarar för användandet av specifikationer och metadatastandarder. Karin har en högskoleingenjörsexamen inom datateknik från KTH med specialisering på XML. Hon har även en bakgrund som funktionsansvarig för FGS Funktionen vid Riksarkivet och arbetade där med FGS:er och utbytesformat.

Mer information

Läs mer om tjänsten via sidan Utbildningar på Sydarkiveras webbplats.

 

Har du frågor om utbildningen? Kontakta:

Namn: Karin Bredenberg

E-post: karin.bredenberg@sydarkivera.se

Telefon: 0472-39 01 64